۵ دلیل که توضیح میدهد چرا پشتکار مهمترین ویژگی یک نویسنده است؟

ضربالمثلی در زبان فارسی وجود دارد که همه ما شنیدهایم:
گر صبر کنی ز غوره حلوا سازم!
مشخص است که این ضربالمثل، صبر کردن را ستایش میکند. ما در اغلب فرهنگها با این معنا مواجه هستیم که صبر را توصیه میکنند و معتقدند که چیزهای خوب نصیب کسانی میشود که صبر میکنند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که صبر نوعی عمل منفعلانه است و لازم است با خوشبینی همراه باشد. یعنی دقیقا بنشینیم و توقع داشته باشیم اتفاق خوبی رخ بدهد. اما در این میان، باید توجه داشته باشیم که این کار زمانی باید رخ بدهد که پیش از آن همه تلاش خود را کرده باشیم.
پشتکار چیست؟
شاید بتوان پشتکار را اینطور تعریف کرد که؛ علیرغم همه موانعی که بر سر راه ما قرار دارد، سرسختانه پایدار باشیم. مارگارت تاچر در تعریف پشتکار میگوید
«من کسی را نمیشناسم که بدون پشتکار به جایی رسیده باشد. پشتکار دستورالعمل موفقیت است. شاید این نسخه شما را تا نوک قله نبرد، اما حتماً تا نزدیکیهای آن میبرد.»
اگرچه پشتکار داشتن بهعنوان یک صفت پسندیده در هر امری تلقی میشود، اما ما در این مقاله قصد دارید از مزایای پشتکار داشتن برای نویسندگان سخن بگوییم.
اما آیا واقعا نویسندگان به پشتکار نیاز دارند؟ چه ویژگی چه مزایایی برای آنها دارد؟
۱- شما باید بتوانید کارهایتان را تمام کنید
دوروتی پارکر میگوید:
«من از نوشتن متنفرم و متن نوشته شده را بسیار دوست دارم.»
در واقع او با این جمله مطرح میکند که مجبور از فرآیند نوشتن را تحمل کند تا به متن پایانی برسد و از آن لذت ببرد. همینجا اهمیت پشتکار داشتن در نوشتن متن خودش را نشان میدهد. بالاخره شما باید یک روز داستان یا مقالهای را که شروع کردهاید تمام کنید تا نتایج آن را ببینید. تا زمانی که کار نوشتن را تمام نکنید، هرگز بهعنوان یک نویسنده معرفی نخواهید شد و داستان کوتاه، رمان، شعر و … تا بهطور کامل نوشته نشود، هرگز خوانده هم نخواهد شد. باور کنید، تا زمانی که نوشتن را تمام نکنید، هرگز نویسنده نخواهید بود.
۲- باید کارهایتان را ویرایش کنید
ویرایش آثار امروزه اهمیت ویژهای دارد اگرچه برخی از نویسندگان از ان بیزارند زیرا حس میکنند دست و پای اثرشان کنده میشود و از آنچه آنها مد نظر دارند فاصله میگیرد. برخی از آنها به این دلیل که اثرشان پس از ویراستاری نیاز به بازبینی و دوبارهنویسی پیدا میکند، از ویراستاری طفره میروند. اما اگر بدانید که ممکن است اثر شا به دلیل ویرایش ندن از دست ناشر برگشت بخورد چه تأثیری بر روحیه خواهد داشت و اعتبارتان را نیز خدشهدار میکند. بنابراین بهتر است کمی صبر کنید، پشتکار خود را تقویت کنید و ویراستاری و حتی دوبارهنویسی اثرتان را بپذیرید.
۳- وقتی اثرتان توسط ناشران رد میشود، باید قوی بمانید
پشتکار در این مرحله هم میتواند به شما کمک کند. اما چطور ممکن است بتوانیم بر ناامیدی خود غلبه کنیم؟ یک راه ساده برای این کار وجود دارد آن هم اینکه نگرش خود را نسبت به رد اثرتان تغییر بدهید. سیلویا پلات در یکی از مصاحبههایش میگوید: «من عاشق برگههای رد آثار خود هستم. آنها به من نشان میدهند که مدام تلاش میکنم.»
در چنین شرایطی ناامیدن شدن به منزله نابودی اثرتان است. دو راه بیشتر پیش روی شما وجود ندارد؛ یا ناشر دیگری را امتحان کنید و یا بازنویسی اثرتان را شروع کنید. به یاد داشته باشید که جی کی رولینگ نویسنده کتابهای پرفروش هریپاتر بارها با جواب رد از سوی ناشران مواجه شد و این پشتکارش بود که او را به موفقیت رساند.
۴- هر نویسندهای به تمرین نیاز دارد
خبره شدن در هر مهارتی همیشه نیاز به تمرین کردن دارد. نویسندگی مهارتی نیست که بتوانید آن را یکشبه بیاموزید و با ظرایف آن آشنا شوید. شما باید همیشه در حال خواندن و نوشتن باشید تا با دایره واژگانی قوی و قلمی پخته بتوانید اثری فاخر منتشر کنید.
فرهنگ مدرن ما را به کسب لذتهای آنی قانع کرده است. ما حاضر نیستیم برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود تلاش کنیم و کمی سختی بکشیم. میخواهیم با کمترین سختی بیشترین چیزها را به دست بیاوریم. بگذارید همینجا به شما خبری بدهم؛ این امر شدنی نیست. ممکن است برای مدت کوتاهی سر زبانها بیفتید اما مطمئن باشید اثر کمارزش در تاریخ ماندگار نمیشود. برخی از کارشناسان معتقدند که برای تسلط بر یک مهارت به ۱۰.۰۰۰ ساعت تمرین نیاز دارید و نمیدانم اگر این مقدار تمرین به پشتکار نیاز ندارد، پس چطور میتوان آن را به دست آورد.
۵. موفقیت یکشبه زمان میخواهد
وقتی روی یک کتاب مثلا برچسب چاپ هفتم یا پرفروشترین را میبینید، احتمالا موفقیت یکشبه نویسنده را به او تبریک میگویید و یا او را تحسین میکنید اما فراموش میکنید که ممکن است اثر او بارها برگشت خورده باشد و او بارها مجبور به بازنویسی اثر شده باشد.
منابع مرتبط با موضوع پشتکار
اگر درباره پشتکار داشتن دوست دارید بیشتر مطالعه کنید و یا راههای تقویت پشتکار خود را بیابید توصیه میکنیم موارد زیر را بررسی کنید.
۱- کتاب سرسختی، نوشته آنجلا داکورث، با ترجمه سیده سمانه سیدی، نشر نوین
۲- پادکست صلح درون، سپهر خدابنده، اپیزود ۱۳۲؛ هفت راهکار براى بهبود پشتکار در مسیر خواستهها.
درباره ساینا نجمالدین
مشتاق نوشتن، همهجا، هر لحظه و دیوانه دانستن درباره موضوعات مختلف.
نوشتههای بیشتر از ساینا نجمالدین
دیدگاهتان را بنویسید