پادکست اقدامات چاپ کتاب
یکی از بزرگترین موانعی که بر سر راه تازه واردان به صنعت چاپ کتاب وجود دارد عدم شناخت مسیر چاپ و عوامل موثر در قیمت گذاری کتاب است. به همین دلیل بسیاری از افراد ممکن است ندانسته درگیر امورات اداری شوند که وقت آنها را تلف میکند. بر عکس این موضوع نیز صادق است و مراجعه به نهادهای مربوطه و یا واگذاری برخی از امور به شرکتهای نشر کتاب میتواند از تلفشدن وقت و هزینه جلوگیری کند. اگر قصد دارید که از صفر تا صد با پیچوخمهای چاپ کتاب آشنا شوید، حتما تا پایان مقاله همراه ما باشید. در آنچه در این مقاله میخوانیم.
- مجوز چاپ کتاب؟
- هزینه چاپ کتاب؟
- چاپ کتاب درسی؟
۱۰ اقدام برای چاپ کتاب
مراحل چاپ کتاب
مراحل چاپ کتاب به شرح زیر است:
۱. نگارش یا ترجمه متن کتاب از طرف نویسنده در چاپ کتاب
۲. عقد قرارداد با انتشارات جهت انجام مقدمههای چاپ کتاب.
۳. انجام ویرایش کتاب به وسیلۀ ویراستار در چاپ کتاب
۴. نمونهخوانی کتاب و قطعی کردن کتاب در چتپ کتاب
۵. دریافت شابک(isbn) از سایت به وسیلۀ ناشر.
۶. صفحهآرایی و طراحی جلد کتاب.
۷. ارسال کتاب صفحهآراییشده به سایت ساماندهی کتاب به وسیلۀ ناشر.
۸. صدور مجوز فیپا به وسیلۀ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
۹. ارسال فایل نهایی شده به چاپخانه به وسیلۀ ناشر.
۱۰. تقدیم چند نسخه از کتاب به خانۀ کتاب به وسیلۀ ناشر و دریافت اعلام وصول کتاب.
یکی از نکاتی که در عقد قرارداد با ناشر باید به آن دقت کنیم نوع چاپ کتاب می باشد. دو نوع چاپ را می توانیم به شما معرفی نماییم:
برای خواندن مطالب درمورد ویراستاری کتاب میتوانید:
الف)چاپ دیجیتال کتاب
ب)چاپ افست کتاب
در چاپ کتاب دیجیتال از تحریر ۷۰ گرمی و جلد ۳۰۰ گرمی استفاده می شود و همچنین چسب گرم به کار می رود. کیفیت در چاپ دیجیتال کمی کمتر از چاپ افست می باشد ولی از لحاظ هزینه ایی برای کتاب های با تیراژ پایین (کمتر از ۲۰۰ جلد) مناسب می باشد. البته تفاوت کیفیت چاپ دیجیتال و چاپ افست کتاب توسط افراد معمولی قابل تشخیص نمی باشد ولی در چاپ کتاب افست در این نوع چاپ از تحریر ۷۰ گرمی و جلد ۳۰۰ گرمی استفاده می کنند. چاپ افست به دلیل این که حتما باید برای کتاب زینک و فیلم تهیه میشود فقط برای تیراژ بالای ۱۰۰۰ جلد کتاب مناسب است.
نکته بسیار مهم درباره چاپ کتاب این است که تمام این خدمات در کتاب خانه ملی کاملا رایگان است و کسی نمیتواند ادعا کند رایگان نیست و پولی گرفته میشود.
متن چیست؟
متن نیز مفهومی است کلی و عبارت است از جملههای نوشته یا چاپ شده، خواه در کتاب، خواه در مقاله و خواه در نامه. متن به یک تعبیر عملا به مفهوم کتاب و اثر به کار میرود، چنانکه از «متون قدیمی»، «متون سغدی» و عبارات مانند اینها آشکار است.
عنوان کتاب
عنوان کتاب عبارت است از نام کتاب. واژۀ «عنوان» در متنهای فنی عملا به مفهوم «کتاب» به کار میرود. باید توجه کنید که بسیاری از کتابها ممکن است دارای عنوان اصلی و فرعی باشند. این نکتۀ مهمی است که در کتابنامهها باید جزئیات عنوان کامل نوشته شود.
چاپهای کتاب
چاپهای کتاب را به چهار دستۀ کلی میتوان تقسیم کرد:
۱) نسخۀ خطی: نسخهای است که با دست نوشته شده است. نسخه خطی را برای کتابایی بهکار میبرند که خطی قدیمی یا بهاصطلاح نسخۀ خطی نام میبرند.
۲) نسۀماشین شده: عبارت است از نسخهای که ماشینی تایپ شده است.
۳) چاپ نخست کتاب یا چاپهای بعدی بدون تجدید نظر: کتاب را میتوان تا بینهایت بدون اضافه شدن و کم شدن و تغییر مطالبش چاپ شود.
۴) چاپ با تجدید نظر: کتابهایی که نیاز به تجدید نظر دارند و باید اصلاحاتی اضافه شود حتما تحت عنوان چاپ با تجدید نظر چاپ شود.
نشر کتاب و انواع آن
تعریف کتاب: کتاب را میتوان به دو مفهوم عینی و ذهنی متصور داشت:
۱) مفهوم عینی: کتاب به این مفهوم بارت است از یک وجود عینی مادی که از مجموعهای از برگهای معمولا کاغذی به رنگ معمولا سفید یا روشن که روی آنها مطالبی نوشته یا چاپ شده و در یک طرف به نام «عطف» به یکدیگر متصل شدهاند تشکیل میشود و دارای جلدی معمولا شومیزی یا مقوایی، گاه چرمی، گاه پارچهای و یا ساخته شده با مواد دیگر است.
جالب است بدانید که در یکی از کنفرانسهای یونسکو که در سال ۱۹۵۰ برگزار شد، این مفهوم کتاب را اینگونه تعریف کردند:«نشریۀ فرهنگی غیر دورهای که بدون شمارش جلد، چهل و نه صفحه یا بیشتر داشته باشد».
۲) مفهوم ذهنی کتاب: عبارت است از تجرید جنبه و کارکنش فرهنگی کتاب و برخلاف وجود عینی کتاب که شکل و مواد تولیدی آن همواره در معرض تغییر است، بالنسبه ثابت است.
سبک توصیفی
وقتی که نویسنده سعی دارد، بهوسیلۀ کلمات، افراد، اشیاء، حوادث و مکانها را مانند یک نقاش، برای خواننده تصویرسازی ذهنی کند، از سبک توصیفی استفاده میکند؛ نویسنده در این سبک، برای اینکه به جذابیتهای داستانش بیافزاید و حوادث و اتفاقات داستان را از حالت ساده به روایتی جذاب تبدیل کند، از آرایههای ادبی استفاده میکند؛ در نتیجه خواننده کاملا در فضای داستان قرار میگیرد و بهتر آن را درک میکند.
یک نکته مهم برای نویسندهای که میخواهد کتابی به سبک توصیفی نگارش کند، این است که باید کاملا بر آرایهها و صنایع ادبی احاطه داشته باشد.
از جمله آثاری که در قالب سبک توصیفی نگارش میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
کتاب داستان
کتاب شعر
رماننویسی و نمایشنامهنویسی
سفرنامه و راهنمای سفر
خاطرات
هفتهنامه، ماهنامه، مجله
توصیف طبیعت و اشیاء
برای خواندن مطالب درمورد آموزش ویراستاری آنلاین میتوانید:
View this post on Instagram
View this post on Instagram
سبک توضیحی
وقتی نویسندهای سعی دارد در نگارش متن خود، به تشریح بعضی از مفاهیم بپردازد و حجمی از اطلاعات را به
خواننده انتقال دهد، از سبک توضیحی استفاده میکند که یکی از کاربردیترین سبکهای نگارش کتاب محسوب میشود. در این سبک، غالباً هرآنچه که مورد پذیرش عموم است، به مخاطبان انتقال داده میشود و نظرات نویسنده در آن دخیل نبوده و مطرح نمیشود.
از جمله آثاری که در قالب سبک توضیحی نگارش میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
اخبار و شرح و تفسیر خبر
مقالات علمی
نگارش مطالب علمی، مربوط به مشاغل مختلف و فنی
کتابهای آموزشی
کتابهای آموزشی که شامل دستورالعملها هستند مثل آموزش آشپزی
سبک روایتی
وقتی نویسندهای سعی دارد در نگارش متن خود، روایتی طولانی را در قالب داستان یا غیرداستان، بهطور کامل شرح دهد، از سبک روایتی استفاده میکند. در این سبک، نویسنده از تمام ساختار و اجزای داستان مثل: شخصیتها ، اتفاقات ، موقعیتها و صحنهها استفاده میکند تا همزمان با انتقال اطلاعات، داستانی را نیز روایت کند. به عنوان مثال میتوان به « شاهنامۀ حکیم ابوالقاسم فردوسی » اشاره کرد که یکی از مشهورترین کتابهایی است که به این سبک نگارش شده است.
از جمله آثاری که در قالب سبک روایتی نگارش میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
رمانها
حکایتها و مثلها
سبک مجابکننده یا متقاعدکننده
وقتی نویسنده ای سعی دارد در نگارش متن خود، نظرات و عقاید خود را طوری مطرح کند که بتواند خواننده و مخاطب را متقاعد سازد، از سبک مجابکننده یا متقاعدکننده استفاده میکند؛ نویسنده با بهکارگیری دلایل خود که در برگیرندۀ دیدگاهها و قضاوتها و جهتگیریهای او میباشد، میتواند خواننده را مجاب نماید و این یکی از اصلیترین سبکهای نگارشی برای نوشتن مقالات و متنهای علمی و دانشگاهی است.
از جمله آثاری که در قالب سبک مجابکننده یا متقاعدکننده نگارش میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
توصیه نامه
نوشتن نامه شکوائیه
تبلیغات
معرفی محصولات
کاور لتر در مقالات و متنهای علمی و دانشگاهی
اجزای ظاهری کتاب
فرآیند چاپ کتاب
شعرهای طولانی
داستانهای کوتاه
داستانهای شفاهی
هزینه چاپ کتاب؟
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که برای ناشران تازه وارد به صنعت چاپِ کتاب وجود دارد، هزینههای مربوط به چاپ کتاب است. برای محاسبه هزینه چاپ کتاب عوامل و فاکتورهای مختلفی دخیل هستند و به همین دلیل نمیتوان به طور قطع هزینهای ثابت را در نظرگرفت. متأسفانه در طی دو سال اخیر هزینههای مربوط به چاپ کتاب افزایش یافته و همین افزایش هزینه عاملی شده تا بسیاری ازنویسندگان، مخصوصا نویسندگان نوپا به دنبال راهای دیگری برای تأمین هزینه چاپِ کتاب خود باشند. مهمترین عوامل تعیینکننده هزینه چاپ کتاب عبارتند از:
- جنس کاغذ
اولین عامل جنس کاغذ است و به ترتیب از ارزانترین تا گرانقیمتترین کاغذهایی که برای نوشتن کتب مختلف استفده میشود عبارتند از: کاغذ سپید تحریر، کاغذ کاهی یا فانتزی و کاغذ گلاسه
- قطع کتاب
به طورکلی از دو نوع قطع وزیری و رقعی برای چاپ بیشتر کتب استفاده میشود. اگر کتاب موردنظر دارای عکس، نمودار و جدول است بهتر است از قطع وزیری استفاده کرد ولی اگر نمودار کتاب فاقد مسائل بیانشدهاست بهتر است از قطع رقعی استفاده کرد.
تیتراژ کتاب
تیتراژ کتاب نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در این زمینه است و کاملا مشخص است که هرچه تیتراژ چاپِ کتاب بالاتر باشد به همان نسبت نیز هزینه فرایند چاپِ کتاب افزایش مییابد.
برای تأمین تمامی هزینههای نامبرده از اخذ مجوز در مرحله اول تا انجام فرایندهای مربوط به چاپِ کتاب، میتوان از طریق انعقاد قرارداد با ناشران نیز اقدام کرد. در اینگونه موارد ناشر نقش اسپانسر را بازی کرده و این روش عمدتا به افرادی توصیه میشود که در آغاز راه هستند. در این روش فرد نباید روی سود حاصل از فروش حساب باز کند چرا که رسیدن به درآمد بالا در این زمینه نیازمند سالها پشتکار و تلاش بیوقفه است. به دلیل اینکه بسیاری از طرفداران کتاب و کتابخوانی با توجه به نام ناشر دست به انتخاب میزنند، توصیه میشود که از ناشران معتبر به عنوان اسپانسر استفاده شود. درمجموع دو راه کلی که برای چاپ کتاب از صفر تا صد وجود دارد عبارتند از:
۱ – انجام چاپ و نشر توسط یک ناشر، براساس قراردادهای متفاوتی که بین ناشر و صاحب اثر منعقد میشود، میزان هزینهها مشخص میشود.
۲ – توسط خود صاحب اثر.
به طور کلی با توجه به اینکه روند اعطای مجوز به ناشران مختلف در بازه زمانی کمتری انجام میشود و همچنین با نظرداشتن این نکته که تفاوت اندکی در میزان هزینهها بین دو روش نامبرده وجود دارد، پیشنهاد میشود که تا حد امکان تمامی فرایند چاپ کتاب به ناشر سپرده شود.
نکتۀ پایانی
موسسه انتشاراتی پژوهندگان نجوای قلم با کادری مجرب و سابقهای بسیار عالی در امر آمادهسازی کتاب، در تلاش است تا بتواند در این راه قدم بردارد. کافیاست تنها با مشاوران این مرکز تماس گرفته و دربارۀ نگارش و، ویرایش، صفحهآرایی و چاپ کتاب خود بهترین نظریات را دریافت کنیید.
سوالات متداول
[faq title=”عنوان سوالات” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”چند نوع چاپ کتاب داریم؟” number=”1″]دو نوع:چاپ افست /چاپ دیجیتال[/faq_item][faq_item title=”مراحل چاپ کتاب به ترتیب به چه صورت میباشد؟” number=”2″]1-شابک ۲-مجوز ارشاد ۳- مجوز ارشاد ۴-فیپا کتاب[/faq_item][faq_item title=”متن چیست؟” number=”3″] متن نیز مفهومی است کلی و عبارت است از جملههای نوشته یا چاپ شده، خواه در کتاب، خواه در مقاله و خواه در نامه. متن به یک تعبیر عملا به مفهوم کتاب و اثر به کار میرود، چنانکه از «متون قدیمی»، «متون سغدی» و عبارات مانند اینها آشکار است.[/faq_item][faq_item title=”چاپ دیجیتال بهتر است یا چاپ افست؟” number=”4″]هر کدام کاربرد خودشان را دارند. اگر تیراژ کتابتان پایین است دیجیتالی بهتر است.[/faq_item][/faq]
لطفا برای تماشای ویدئو زیر فیلتر شکن خود را روشن کنید.
1 Comment
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
امکان ارسال نظر وجود ندارد.
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها ۵